Windows 8 heeft nieuwe bootprocedure

Posted by Erwin Wester in ICT | Tagged , | Leave a comment

21 september 2011 door: Thijs Doorenbosch

Een opvallende functionaliteit van Windows 8  is de snelle opstart. Maar de interactie met de Unified Extensible Firmware Interface (UEFI), de opvolger van BIOS, is ook ingrijpend veranderd.

De meeste hardware die nu op de markt komt maakt gebruik van de UEF interface om de instellingen van de onderliggende hardware te kunnen communiceren. Billie Sue Chafins, bij Microsoft specialist in gebruikersinterfaces, legt in een blog uit hoe in Windows 8 de ervaring bij het gebruik van de UEFI is aangepast.

De belangrijkste wijziging is dat voor de interactie met de UEFI geen fysiek toetsenbord en muis meer nodig is. Nu er steeds meer computers op de markt komen die volledig met het aanraakscherm worden bediend, zou het onzinnig zijn dat eindgebruikers een toetsenbord moeten aanschaffen om de machine te herstellen van een fout. De UEFI heeft via het Grafische Outlook Protocol (GOP) nu ook een grafische interface.

Virtueel toetsenbord direct beschikbaar

Ook in het normale opstartproces bij het configureren is interactie met de UEF interface nodig. Wanneer Windows 8 is voorgeïnstalleerd kunnen bij het eerste gebruik van de computer ook de ‘product key’ en andere instellingen met het virtuele toetsenbord worden ingevoerd.

Bij een standaard bootprocedure komen de verschillende fasen van het opstartproces niet meer op het scherm. Vanaf het moment van het inschakelen van de stroom verschijnt het logo van de fabrikant van de machine en dat blijft zichtbaar tot de Metro-interface verschijnt. Dat proces neemt zo’n 7 seconden in beslag op de snelste machines met SSD-geheugen tot een tiental seconden op oudere machines. Ook bij dual-bootsystemen vindt de interactie met de gebruiker plaats door middel van een grafische interface.

Oude BIOS doet het ook nog

Windows 8 ondersteunt overigens ook nog de oude BIOS-interface op minder recente machines, maar daarin komen de verbeteringen niet zo goed uit de verf.

via Windows 8 heeft nieuwe bootprocedure – Software – Automatisering Gids Technologie pagina’s – Automatisering Gids.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>